468 x 60 vrouwen

Geschiedenis van mobiele telefoons

Geplaatst op: 01-11-2013

De mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken. Men gebruikt tegenwoordig dagelijks zijn/haar smartphone om te chatten, timeline te checken, nieuws te lezen of gewoon een spelletje te spelen. Maar 20 jaar geleden hadden de meeste mensen nog niet eens een mobiele telefoon. Hoe is deze verandering zo snel gegaan? Lees op deze webpagina meer over de geschiedenis van mobiele telefoons.

Een koelkast van 1 kilo

Een van de eerste commerciële mobiele telefoons is de Motorola DynaTAC 8000X  en deze weegt ruim 1 kilo. Ter vergelijking, die telefoon had toen hetzelfde gewicht als 1 pak suiker. Vanwege het gewicht en uiterlijk van deze telefoon wordt deze ook vaker 'koelkast' genoemd. Het eerste mobiele telefoongesprek werd gevoerd op 3 april 1973, en bellen was toen nog een hele inspanning. Met de DynaTAC kon je ongeveer 20 minuten bellen voordat de telefoon zou uitvallen. En het meest opvallende van dit toestel is het prijskaartje wat er aanhangt, $4.000,-. En omgerekend in euro's was dit (inflatie van die tijd bijgerekend) €6.500,-. De opvolger van dit toestel is de Motorola MicroTAC, deze werd uitgebracht in 1989 en had een gewicht van 340 gram. Nogsteeds bijzonder zwaar voor een mobiele telefoon. Dit was tevens het eerste flip-model (een met een klepje), en was revolutionair voor die tijd.

De aller, allereerste smartphone

De smartphone is een stuk eerder uitgevonden dan men denkt. Want de allereerste smartphone, de IBM Simon, dateert uit 1993. Dit was de eerste telefoon met meerdere functies dan alleen bellen. Zo kon je op deze smartphone de kalender gebruiken, een adressenboek raadplegen, en je had een klokfunctie, rekenmachine en kladblok. Het was zelfs mogelijk om op deze telefoon mails te versturen en games te spelen. Dit was een ware revolutie voor die tijd. Verder was de Nokia 3310 een van de populairste telefoons ooit, deze had verwisselbare fontjes, ingebouwde antenne en T9-tekstvoorspelling. De Nokia was makkelijk te gebruiken en onverwoestbaar.

De revolutie

In 1995 wordt de Short Message Service (SMS) geïntroduceerd in Nederland, en dit wordt onverwacht een groot succes. En in 1999 wordt mobiel internet geïntroduceerd door KPN, wat toen nog Wireless Application Protocol (WAP) heette. Aan het einde van het millenniumjaar telt Nederland bijna 9 miljoen mobiele bellers, de mobiele telefoon is al goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. In de loop der jaren zijn de flip en slide modellen veranderd in candybar-modellen. Voorbeeld van het candybar-model is de iPhone, die overeenkomsten had met een chocoladereep qua design. De iPhone 2G werd in 2007 geïntroduceerd door Apple en was een van de laatste grote revoluties in de mobiele telefonie. Tegenwoordig hebben vrijwel alle telefoons een candybar-design met full-touch bediening.